Jak przejście na dietę roślinną może przedłużyć Twoje życie, bez względu na wiek.

Możesz żyć ponad dekadę dłużej, jedząc więcej pokarmów roślinnych.
Tak wynika z nowego badania z Uniwersytetu w Bergen w Norwegii, które zostało opublikowane w PLOS Medicine.
Naukowcy wykorzystali istniejące dane z poprzednich analiz i badania Global Burden of Disease , aby stworzyć model, który szacuje wpływ szeregu zmian w diecie na oczekiwaną długość życia.
Model jest dostępny online i nosi nazwę kalkulatora Food4HealthyLife.
„Zrozumienie względnego potencjału zdrowotnego różnych grup żywności może umożliwić ludziom osiągnięcie realnych i znaczących korzyści zdrowotnych” – napisali autorzy badania. „Kalkulator Food4HealthyLife może być przydatnym narzędziem dla klinicystów, decydentów i laików, aby zrozumieć wpływ wyborów żywieniowych na zdrowie”.
Ich kluczowe ustalenia:
Spożywanie większej ilości roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych i orzechów oraz spożywanie mniejszej ilości czerwonego mięsa i mniej przetworzonego mięsa wydłuża oczekiwaną długość życia.
Największy wzrost długości życia zaobserwowano w grupie wiekowej 20 lat. Mężczyźni odnotowali średni wzrost o 13 lat, a kobiety prawie 11 lat.Osoby po 60. roku życia odnotowały wzrost średnio o 8 dodatkowych lat dzięki przejściu z nowoczesnej diety zachodniej na dietę opartą na roślinach.
Nigdy nie jest za późno aby zmienić swoje nawyki żywieniowe.